בלי לחץ: טיפול בפצעי לחץ ומניעתם!
החשיבות שבמניעת היווצרות פצעי לחץ
פצעי הלחץ הם תופעה שסובלים ממנה אנשים רבים וקיימים מספר פתרונות שיכולים להקל ואף לפתור את הבעיה, אולם על פי מחקרים, הדבר הטוב ביותר לעשות הוא להשתדל ככל האפשר למנוע את היווצרותם מלכתחילה.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-6386414
אחד הסודות הגלויים בעולם הרפואה הוא חשיבות הטיפול בפצעי לחץ, או יותר נכון – החשיבות שבמניעתם.
עלות הטיפול בפצעי לחץ בארצות הברית בלבד נאמדת בכ-6.5 מיליארד דולרים בשנה. על פי הנתונים בעולם, 7% מהמאושפזים מפתחים פצעי לחץ, ובישראל ההערכה היא כי 10%-12% מהמאושפזים סובלים מהתופעה.
פצע לחץ נוצר בשל לחץ מתמשך על העור שמפסיק את זרימת הדם לאזור מסוים. הפצע נגרם עקב ישיבה או שכיבה ממושכת באותה התנוחה, ועלול להיווצר במהירות, לגרום לכאב רב, לנמק, עלול להשאיר צלקות, לעכב החלמה ואף לגרום למוות.
פצעי לחץ אינם מבחינים בין קבוצות אוכלוסייה שונות ולמעשה כולם נתונים בסיכון, אבל בעיקר הקשישים, אנשים בעלי מוגבלות בתזוזה השוכבים לאורך שעות היממה, אנשים הסובלים משיתוק או מחלה מגבילה אחרת, חסרי הכרה לאחר ניתוח, פגועי גפיים וראש, מבוגרים בעלי קושי תנועתי ובעלי היסטוריה משפחתית.
פצעי לחץ: כל הסימנים והדרגות
ניתן לדרג את פצעי הלחץ לפי חומרתם:
דרגה 1 : אדמומיות בעור שלם שלא מתבהרת.
דרגה 2 : אובדן חלקי של עובי העור בשכבת האפידרמיס (עילית העור) ו/או הדרמיס (העור) והרקמות התת עוריות.
דרגה 3 : פצע בעובי מלא עם נזקים ונמקים של הרקמות התת עוריות, אפשרות להתרחבות ולהגיע לפסיה fascia - לרקמה שמקיפה את פנים הגוף.
דרגה 4 : פצע בעובי מלא עם נזקים מורחבים ונזקים לרקמות, לשרירים, לעצמות ולמבנה התומך.
אז מה עושים?
אמנם מדובר בתופעה מאוד כואבת ולוקח לעור זמן רב להחלים, אולם על פי NICE , המכון הלאומי האנגלי לבריאות וטיפול, יש לה יותר מפתרון אחד.
הן המניעה והן הפתרון, צריכים להנתן ע"י צוות רפואי מקצועי, בהתאם לרמת הסיכון ולרמת הפצע. אין לדחות או לזלזל, מכיוון שהפצע יכול להתפתח/להדרדר תוך שעות, עד לרמה מסוכנת!
- שינוי תנוחות – שינוי תנוחות הגוף כל 2-4 שעות (לפחות). אחד הכלים היעילים לשינוי תנוחה הוא משטח טרגו גלייד (Tergo Glide), משטח חלק במיוחד המאפשר לאדם בודד לעזור למטופל לשנות תנוחה, ללא חיכוכים מיותרים לעור וכוחות גזירה.
-
עזרים לפיזור הלחץ – על המטופל לשכב על מזרן ריאקטיבי או מזרן דינאמי בהתאם לחומרת הפצע, מזרן סטטי מומלץ לאנשים הנמצאים בסיכון לפתח פצעי לחץ, המזרן עוזר לפזר לחצים על הגוף בצורה מיטבית. ישנם מגוון מזרנים דינאמים והם מומלצים לאנשים שפיתחו פצעי לחץ ויש להתאים אותם בהתאם למשקל המטופל ודרגת הפצע.
המזרנים הדינמיים מייצרים תנועת גלים עדינה ובכך מפזרים את הלחץ. מזרנים אלו מחוברים למשאבה שקטה ומתקדמת בה ניתן להתאים את משקל המטופל ואת קצב ההתנפחות והתרוקנות התאים.
על 13 המאפיינים שיעזרו לך לבחור מזרן דינמי לטיפול ומניעת פצעי לחץ ניתן לקרוא כאן.
יש לתת את הדעת על כך, שאפשרות נוספת (ולא מומלצת!) לטיפול בפצעי לחץ, היא שימוש במזרנים המוכרים בשם "מזרן ביצים" או "מזרן בועות". מזרנים אלו זמינים בישראל, אולם באירופה ובארה"ב הוצאו משימוש לפני שנים רבות, שכן הוכח כי הם אינם מסייעים לטיפול בפצעי לחץ ובמקרים רבים אף מחמירים את מצב הפצעים. לקריאה נוספת
- חבישות MEPILEX לפיזור הלחץ, במקומות הרגישים ביותר: בעקב ובעצם הזנב
- כריות לפצעי לחץ - מגוון כריות למצבים שונים, למניעת הפצעים בישיבה - בכסא גלגלים או בכורסא ועוד
- מגן עקב – עקבים הינם המיקום השני בשכיחותו להתפתחות פצע לחץ. מגני עקב יעילים מפחיתים את הלחץ על העקב באמצעות קיבוע העקב באוויר. במגני עקב איכותיים, החלק החיצוני עשוי מבד חלק המאפשר למגן העקב להחליק בקלות על רוב המשטחים עליהם הרגל מונחת. בנוסף, מגני עקב יעילים תומכים בכף רגל למניעת התכווצותו של גיד אכילס (Achilles Tendon) ומונעים צניחה של כף הרגל.
- חבישות מתקדמות – חבישות המכילות חומרים ייחודיים כגון יוני כסף לטיפול בזיהום, קולגן ותאית. החבישות מהוות טיפול ראשוני ומסייעות בטיפול בפצע והן בהפרשות שהן אחת מתופעות הלוואי המרכזיות. כמו כן, ישנם מוצרים המגנים על העור מפני הישנות זיהומים, ותפרחות, כך שהם יוצרים חיץ בין העור לבין הגורם המזהם.
-
אם המצב מדרדר, חלילה, ישנם אמצעים לטיפול מתקדם בפצעים קשיי ריפוי: נטרוקס (חמצן מקומי), סורינג (טכנולוגיה מהירה להטריית פצעים), חבישת לחץ, טיפול בלחץ שלילי ועוד.
חשוב שהטיפול בפצע יעשה ע"י גורם מקצועי עם נסיון והבנה בטיפול בפצעים קשיי ריפוי.
לצד השימוש בציוד הנדרש, חשוב להקפיד על מספר כללים:
שמירה על תנועה:
- ישיבה נכונה בכיסא/ כורסה / כסא גלגלים.
- ביצוע שינויי תנוחה למי שלא עושה זאת בעצמו.
- הימנעות מגרירה על המיטה.
- ביצוע פעילות פיזית קבועה.
הקפדה ודאגה לעור:
- עדכון הגורם המטפל על כל כאב באזור עם עצמות, בכל מקרה של אדמומיות, שלפוחית או עור סדוק.
- שמירה על העור ועל ביגוד ומצעים נקיים ויבשים.
- שימוש במוצרי ספיגה איכותיים, אם נדרש.
- שימוש בחבישות מגנות לאברים בסיכון.
תזונה מאוזנת:
- שמירה על ערכי סוכר תקינים אצל חולי סוכרת.
- היוועצות בדיאטנ/ית ונטילת תוספי מזון לפי הצורך
- במקרה של סיכון או פצעי לחץ - מומלצת תוספת תזונה משלימה ותומכת - חלבונים, קלוריות, ויטמינים ומינרלים.