דרגות פצעי לחץ
פצע לחץ דרגות
פצע לחץ הינו פגיעה מקומית בעור או ברקמה תחתיו, הנמצאת לרב מעל בליטה גרמית, כתוצאה מלחץ או לחץ המשולב בכוחות גזירה. פצע לחץ יכול להתפתח תוך שעות בודדות בלבד, הוא שכיח אצל קשישים ומטופלים המוגבלים בתנועתם או מרותקים. להופעת פצע לחץ יש גורמים רבים חלקם קשורים לפצע עצמו, בעוד שאחרים קשורים לחולה, להיסטוריה הרפואית שלו, לשינויים פיזיולוגיים, למצבו התפקודי, לתזונתו ולאורח חייו.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-6386414
מי בסיכון להתפתחות פצע לחץ?
על פי רוב פצעי לחץ מהווים בעיה בעיקר עבור אנשים אשר מרותקים למיטה או מוגבלים בתנועתם בצורה כזו או אחרת. הם נפוצים אצל אוכלוסיית הקשישים בשל הגיל והשינויים הפיזיולוגיים אשר משפיעים על העור, הם עלולים להופיע אצל חולים במחלות מערכתיות כמו למשל סכרת, שבץ מוחי, טרשת נפוצה, ALS, מחלות כלי דם, מחלות סופניות, כשל חיסוני, מחלות הגורמות לבצקות, מחלות נוירולוגיות הפוגעות במערכת העצבים ועוד. כאשר המצב הרפואי פוגע במצב התפקודי והמטופלים מתמודדים עם חוסר יכולת לנוע, או אז גורם הסיכון הנו משמעותי ביותר להופעת פצעי לחץ. יש לציין כי גם למצב התזונתי יש קשר להופעתם של פצעי לחץ בעיקר אצל קשישים תשושים.
היכן מצויים פצעי הלחץ?
• עצם הזנב (סקרום) שם נוצרים רוב הפצעים (65%)
• העקב והקרסול
• הישבן
• הירכיים והשוקיים
• הגב
• האוזניים
שימו לב –
• אם קיים שינוי בצבע של העור – וניתן לראות סימן אדום, כחול או סגול, יתכן ויש התחלה של פצע לחץ.
• אם יש תלונה על כאב או חוסר נוחות באחד מהאזורים הרגישים.
דרגות פצע לחץ
הערכתם של פצעי לחץ נעשית על פי משתנים שונים, אחד מהם הוא דרגת הפצע. ישנן ארבע דרגות מקובלות והן:
- דרגה 1 – פגיעה בשכבת העור העליונה (Epidermis)
- דרגה 2 – פגיעה בשכבת העור האמצעית (Dermis)
- דרגה 3 – פגיעה בתת העור
- דרגה 4 – פגיעה בשריר ובעצם
לאחרונה נוספו 2 דרגות פצע ע"י וועדות בינלאומיות מקצועיות בתחום פצעי לחץ והן:
- לא ניתן לדירוג – פצע לחץ אותו לא ניתן לדרג בעקבות הפרשות סמיכות או גלד שחור אשר לא מאפשרים לראות את עומק הפגיעה.
- DTI -פגיעה עמוקה -Deep Tissue Injury– פגיעה עמוקה המתפתחת מעומק שכבות העור ועד שכבת העור העליונה. בדר"כ יראה כתם אדום/ סגול על העור.
סיבוכים של פצע לחץ
בשנים האחרונות כתוצאה מהתבגרות האוכלוסיה רואים יותר ויותר מקרים של פצעי לחץ, כאשר רבים מן הפצעים נעשים כרוניים ואינם מתרפאים. כמו כן, לתופעה זו ישנם גם סיבוכים, ביניהם:
- זיהומים
- הארכת זמן האשפוז ומהלך ההחלמה
- העלאת הסיכון לתמותה
- פגיעה באיכות החיים ובמצב הנפשי
- עלויות גבוהות והוצאות מרובות בגין טיפולים למערכת הבריאות ולמטופלים עצמם
כיצד יש לטפל?
הטיפול בפצעי לחץ נעשה תוך התייחסות לארבעה היבטים עיקריים והם מניעה, טיפול מקומי, טיפול מערכתי ושמירה על איכות חייו של המטופל.
מניעת פצעי לחץ
הטיפול המניעתי הוא הפתרון האופטימלי, שכן בכוחו למנוע את הופעתם של הפצעים אצל אנשים בעלי גורם סיכון גבוה. הדרך למנוע את הופעתם של פצעי לחץ היא על ידי שימוש באביזרים למניעת לחץ כגון מזרנים, כריות, מושבים לשירותים ועוד, זאת לצד שינוי תנוחה אחת לכמה זמן, כדי למנוע ממנו ישיבה או שכיבה סטטים. כמו כן יש להקפיד על היגיינה מרבית, עור נקי ויבש ולכלול מזון עשיר בחלבון ובקלוריות בתפריט.
טיפול מקומי
אם וכאשר התפתח פצע לחץ יש לטפל בו באופן מקומי כדי להביא לריפוי. הטיפול המקומי מבוסס על חבישות מתקדמות אשר סופגות ריח רע והפרשות, מגנות מפני חדירת זיהומים, אינן דורשות החלפה יומיומית, שומרות על לחות אופטימלית בפצע ואינן כואבות כשמסירים אותן ומזיקות לפצע.
טיפול מערכתי
בנוסף לטיפול המקומי, יש לטפל ולאזן גם מצבים רפואיים אשר מונעים את הריפוי של הפצע ומעכבים אותו. במהלך הטיפול המערכתי יפתחו כלי דם חסומים אשר עשויים למנוע אספקת דם וחמצן, יאוזנו מחלות הגורמות לבצקות בעור, יוחלט על תזונה עשירה יותר במצבים של תת תזונה, יינתן טיפול אנטיביוטי במקרה של זיהומים ועוד.
שמירה על איכות חיים
במידה והפצע נעשה כרוני ואינו מתרפא מטרת העל של הטיפול משתנה מריפוי לשליטה על התסמינים השונים, להבטחת איכות חייו של המטופל ולטיפול בבני משפחתו. היבט זה של הטיפול כולל, בין השאר, עזרה במשימות יומיומיות כמו רחצה, האכלה ולבוש, מניעת הדרדרות הפצעים, מניעת כאבים ואי נוחות, טיפול בריחות לא נעימים, מניעת תחושת בדידות, חוסר שינה או דיכאון.
>>מעוניינים לדעת עוד אודות מניעה וטיפול בפצעי לחץ? התייעצו איתנו 03-5329157 >>