מעוניינים להתייעץ? דברו איתנו

שדה חובה

מהו פצע לחץ?

מהו פצע לחץ?

 

פצעי לחץ הוא פצע בעור שנגרם כתוצאה מהפעלת לחץ ממושך או חוזר על אותו שטח עור. הלחץ יכול לנבוע מהגוף עצמו (במקרה של בשכיבה או ישיבה ממושכת של מי שמרותק למיטה) ולהיות מושפע ממשקלו, או כתוצאה מחיכוך קבוע של אזור מסוים ממשטח הלוחץ על העור מהצד השני לדוגמא מזרון, מיטה או מושב.

מרבית פצעי הלחץ נוצרים בעיקר בנקודות לחץ הבאות: בגב התחתון, העכוז, הרגליים והעקבים בכפות רגליים – לרבות באמצעות לחץ על עצמות הגב התחתון (עצם העצה, עצם העוקץ, עצם השת, שריר העכוז ותילי הירך בצדי האגן) ונקודות לחץ ברגליים (עצם העקב, עצם הקרסול, אצבעות וצידי כף הרגל)..

פצעי לחץ מתחלקים למספר דרגות בהתאם לעומק הפצע ולרקמות העור שמעורבות

 

איך ניתן לזהות פצע לחץ?

 

תחילתו של פצע לחץ הוא בשינוי בגוון העור, הופעת סימן אדום, כחול או סגול והיווצרות פצע לא עמוק, הפצע מתפשט לרקמות העמוקות והופך לכיב שמזדהם וגורם להרס מהיר של הרקמה. פצע לחץ יכול להיווצר תוך שעות ספורות מרגע שמופעל לחץ על נקודה מסוימת בגוף.

 

באיזה אזורים בגוף מתפתחים פצעי לחץ?

 

האזורים בגוף שאליהם יש לשים לב במיוחד הם עצם הזנב, עקבי הרגליים והקרסול, ישבן, ירכיים ושוקיים, גב ואוזניים. תלונה על כאבים באזורים הללו צריכה להיבדק בקפדנות.

 

מי נמצא בקבוצת סיכון לפתח פצע לחץ?

 

פצעי לחץ נפוצים אצל קשישים בשל גילם המתקדם ומשחיקת הגוף הטבעית, עם זאת כל אדם בכל גיל בעל יכולת תנועה מוגבלת ו/או מרותק למיטה או לכיסא גלגלים נמצא בסיכון להיווצרות פצע לחץ. כמו גם אדם הסובל מחוסר תחושה המאפיינת חולי סוכרת, פגיעה בעמוד השדרה, טרשת נפוצה, ALS  וכדומה. גם ירידה בתפקוד המערכת החיסונית ובעיקר חוסרים תזונתיים כמו חלבון עלול להגביר את הסיכון להופעת פצע לחץ.

 

האם ניתן למנוע היווצרות של פצעי לחץ וכיצד?

 

פצעי לחץ אינם גזרת גורל וניתן למנוע הופעת פצעי לחץ! השיטות המקובלות ביותר למניעת פצעי לחץ הם שימוש באביזרים למניעת פצעי לחץ כגון מזרנים למניעת פצעי לחץ וכריות למניעת פצעי לחץ מיוחדים, מגני עקב לקיבוע העקבים באוויר מושבים לשירותים ועוד. כמו כן הקפדה על שינוי תנוחה,  שמירה על היגיינה אישית ועל סביבה יבשה ונקייה של העור מפני הפרשות והתערבות תזונתית להשלמת חוסרים

 

כיצד מטפלים בפצע לחץ?

 

הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה, אך אם כבר הופיע פצע לחץ יש ליידע רופא או אחות מומחים לפצעים לשם קביעת דרגת הפצע, התאמת סוג הטיפול ובניית תכנית טיפול שתסייע להחלמת הפצע ותמנע היווצרות פצעי לחץ חדשים.
הטיפול בפצעי לחץ עלול להיות ארוך, מורכב וכואב. הדרך הטובה ביותר לטיפול היא הפחתת לחץ באופן מידי.

 

הטיפול בפצעי לחץ הוא טיפול משולב, הכולל מצד אחד טיפול מקומי באמצעות חבישות מתקדמות אשר סופגות ריח רע והפרשות, מגנות מפני חדירת זיהומים ושומרות על לחות אופטימלית בפצע. בנוסף לטיפול המקומי, יש לשלב טיפול מערכתי, הכולל איזון התייחסות למצבים רפואיים אחרים המונעים ריפוי ועיכוב של הפצע כגון פתיחת כלי דם סתומים העלולים למנוע אספקת דם וחמצן, איזון מחלות הגורמות לבצקות בעור, שימוש באנטיביוטיקה במקרה של זיהומים ועוד. זאת במקביל לשימוש באביזרים לפיזור לחץ באמצעות שכיבה על מזרן ריאקטיבי או מזרון דינמי בהתאם לדרגת הפצע, כרית אוויר למניעת פצעי לחץ ושינוי תנוחה כל 2-4 שעות על ידי עזרים ייעודיים כמו משטח טרגו גלייד ((Tergo Glide

 

האם קיימת אפשרות לטיפול בפצעי לחץ בבית?

 

כן.  ניתן לטפל בפצעי לחץ בבית אך חשוב שיהיה בפיקוח רפואי.

כמו כן חשוב שהטיפול יעשה על ידי צוות מקצועי ומנוסה של אחיות ורופאים מומחים לטיפול בפצעים, תוך הקפדה על שימוש באביזרים ומזרנים לטיפול בפצעי לחץ.

 

האם קיים סיוע  ברכישת אביזרים ומזרנים למניעה פצעי לחץ?

 

משרד הבריאות משתתף במימון מכשירי שיקום וניידות על פי התוספת השלישית לחוק ביטוח בריאות ממלכתי ובכפוף לנוהל משירי שיקום וניידות.

 

המזרן מסובסד באופן מלא או ב-90% מעלותו לחולים הנמצאים בביתם וזכאים לקבל מזרן, לקבלת מידע על תהליך זכאות משרד הבריאות לעזרה ברכישת מזרנים למניעת פצעי לחץ ועוד מגוון מוצרים לחצו כאן.

לקבלת מידע לזכאי משרד הבריאות לחצו כאן.

יכול לעניין אותך גם...
לקוחותינו