מחלת האלצהיימר ופצעי לחץ
מידע על מחלת האלצהיימר ופצעי לחץ
מחלת האלצהיימר בשלביה השונים מאופיינת על ידי מספר מחלות ניווניות שפוגעות במוח וגורמות באופן הדרגתי להידרדרות ביכולת החשיבה וההתמצאות , אובדן היכולת לבצע פעילויות יומיומיות ולתקשר עם הסביבה עד לחוסר תפקוד. חולים במצב מתקדם לרוב מרותקים למיטה ומוגבלים בתנועה ולכן הם נמצאים בקבוצת סיכון להיווצרות פצע לחץ.
מה ההבדל בין פצע לחץ לסתם פצע?
פצע לחץ הוא פצע בעור או ברקמות שמתחתיו הנוצר כתוצאה מלחץ שמופעל לאורך זמן ומונע זרימת דם תקינה תהליך הריפוי של פצע לחץ אורך למעלה משישה שבועות לעומת פצע רגיל שמחלים מהר יותר, כל פגיעה בשלמות העור נחשבת לפצע והוא עלול להתפתח ולהתהוות במהירות לפצע לחץ במיוחד אצל חולים ששוכבים או יושבים באופן ממושך באותה התנוחה, מי שנתון במיוחד בסיכון ללקות בפצע לחץ הם בעיקר קשישים, אנשים בעלי מוגבלות בתזוזה, הסובלים משיתוק או כל מחלה אחרת , חסרי הכרה לאחר ניתוח, פגועי גפיים וראש, מבוגרים בעלי קושי תנועתי. תחילתו של פצע לחץ הוא בהופעת אודם והוא עלול להתפשט לרקמות העמוקות עד להרס רקמת השריר.
מדוע חולי אלצהיימר נמצאים בקבוצת סיכון להיווצרות פצעי לחץ?
1. פגיעה נוירולוגית –מתבטאת בירידה משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי או חוסר תחושה, כמו כן קושי להביע כאב, ולכן לא תמיד החולה מסוגל לדווח על חוסר נוחות או כאב
2. חוסר תנועתיות – ככל שמחלת האלצהיימר מתקדמת הניידות של החולה פוחתת, חולה המרותק לכיסא גלגלים או למיטה ונמצא במנח ישיבה או שכיבה במשך שעות רבות גורם לכך שיש לחץ המופעל על אזורים מסוימים בעור.
3. זקנה – בשל גילם המתקדם של קשישים קיימת שחיקת גוף טבעית, הדקיקות בעור והזדקנותו מאטים ואף בולמים את תהליך ההתחדשות שלו והופכים אותו מועד לקרעים וזיהומים שעלולים לסייע בהיווצרות פצע לחץ.
4. תזונה – בדרגה מתקדמת של מחלת האלצהיימר החולים סובלים מחסר תזונתי של חלבונים וקלוריות בין היתר גלל הפרעות אכילה , ואלה עשויים לזרז התפתחות פצעי לחץ ואת העיכוב בריפוי שלהם.
5. שילוב מחלות רקע כרוניות שגורמות לפצעים קשיי ריפוי ואף מקשות עליהם להתרפא, לדוגמא סוכרת ומחלות כלי דם, הסובלים מפצעים סוכרתיים בכף הרגל, כיבים ורידיים או עורקיים.
6. אביזרים רפואיים – החולים נעזרים באביזרים כגון: קטטר או משקפי חמצן, שלוחצים על העור, כשנמצאים ללא שינוי תנוחה, אביזרים אלו עלולים לגרום להיווצרות פצע לחץ בנקודת החיכוך.
7. דפורמציה – בעיקר בשלבים המתקדמים, החולים סובלים מנוקשות ועיוותים במבנה הגפיים, דבר העלול להחמיר את הלחץ על העור מהמזרון/ כורסא/ כיסא עליו הם שוכבים או יושבים.
8. לחות – חוסר שליטה על סוגרים גורם לנזק לעור כתוצאה מחשיפה להפרשות הגוף, העור נעשה רטוב, שברירי ורגיש פי כמה לפצעים.
9. כוחות חיכוך וגזירה - לחץ המופעל על העור כתוצאה מחיכוך וגזירה על גופו של החולה בזמן שינוי תנוחה , החתלה או גלישה של הגוף אשר פוגעים בעור ויוצרים קרעים או פצעי לחץ.
אילו אבזרים קיימים למניעת פצעי לחץ?
ניתן למנוע ולטפל פצעי לחץ קיימים ולמנוע החמרה באמצעות אביזרים שונים- אחד האמצעים המומלצים ביותר על ידי וועדות מקצועיות בינלאומיות הוא מזרונים למניעת פצעי לחת ייעודיים המותאמים למצבו של המטופל ולרמת הסיכון לפתח פצע לחץ. קיימים מספר סוגים של מזרונים כאלו, ובהם מזרני אוויר אקטיביים דינאמיים המתאימים למטופלים בסיכון גבוה, מזרני ספוג מתקדם ויסקו אלסטי לבעלי סיכון בינוני-גבוה, ומזרני אוויר ריאקטיבים המתאימים למניעת פצעי לחץ. העיקרון הבסיסי במזרונים הללו הוא פיזור לחצים יעיל ופעילות של ניפוח והתרוקנות המדמה שינויי תנוחה, תוך שיפור נוחות המטופל והפחתת כאבים.
אמצעי מומלץ נוסף הוא כריות למניעת פצעי לחץ, המתאימות לאנשים מוגבלים בתנועה או מרותקים לכסא גלגלים או כורסא, אשר נזקקים להגנה על אזורי האגן, הירכיים, הגב ונוספים שנתונים בלחץ בעת ישיבה. שוב קיימים סוגים שונים של כריות שאותם יש להתאים באופן אישי למצבו של המטופל וליציבתו, אך העיקרון הוא פיזור הלחץ על פני שטח פנים יותר גדול, בין אם מדובר בכריות אוויר או בכריות ספוג ויסקו אלסטי מתקדם.
המלצה נוספת היא שימוש בחבישות Mepilex Border Heel/ Sacrum הן חבישות סיליקון למניעת פצעי לחץ בעלות 5 שכבות הגנה, מסייעות להפחתת לחץ, חיכוך, גזירה ולחות על העור. החבישות מוכחות קלינית כמונעות פצעי לחץ ומומלצות ע"י וועדות בינלאומיות.
במידה וכבר התגלה פצע לחץ או קיים חשד יש לפנות מיידית לאחות פצע או לרופא פצעים מוסמך על מנת לקבוע את דרגת הפצע ולהתחיל טיפול, כמו כן, יש לבדוק זכאות במשרד הבריאות לעזרה ברכישת מזרנים וכריות למניעת פצעי לחץ ועוד מגוון אביזרים.
לסיכום
מחלת האלצייהמר היא מחלה של מערכת העצבים המרכזית והיא נפוצה בייחוד בקרב קשישים - עם הופעתה התסמינים הולכים ומתגברים במשך השנים עד לכדי אובדן הכשירות. לרוב החולים במחלת האלצהיימר מרותקים למיטה או לכיסא גלגלים ולכן הם נמצאים בקבוצת סיכון להיווצרות פצעי לחץ. פצעי הלחץ עלולים להיווצר בזמן יחסית קצר ולגרום לכאבים וסבל רב. בעוד שפצע נוצר יחסית במהירות תקופת ההחלמה היא דווקא ממושכת וכרוכה בהוצאות יקרות, ואף עלולים להיגרם זיהומים המסכנים את המטופל. לפיכך, ישנה חשיבות עליונה במניעת היווצרות פצעי לחץ באמצעות שימוש במזרונים, כריות וחבישות למניעת פצעי לחץ, שינויי תנוחה על ידי שימוש במשטחים ייעודיים, תזונה מותאמת ביעוץ דיאטני קליני ובדיקה יום יומית של העור – מכף רגל ועד ראש, לחיפוש סימנים בשינוי גוון העור.
רוצה עזרה בהתאמת עזרים לטיפול ומניעת פצע לחץ? >> השאר/י פרטים כאן ונציג מקצועי של אר קיור מדיקל יצור איתך קשר בהקדם.