התמודדות המשפחה עם הורה סיעודי מורכב
מה עושים כאשר רמת התפקוד יורדת מאוד ופעולות יומיומיות נעשות מורכבות יותר?

כאשר הורה מגיע למצב סיעודי מורכב נדרשת המשפחה להתמודד עם אתגרים משמעותיים, הן ברמה הרגשית, הן הכלכלית, הן הבירוקרטית והן ברמה הרפואית - במיוחד אם הוחלט להשאיר את ההורה בביתו להיעזר ביחידות הטיפול הביתיות של קופות החולים.
התמודדות רגשית מאתגרת עם חולה סיעודי מורכב
מבחינה נפשית, בני המשפחה רואים את האדם היקר להם מאבד מרכיב משמעותי ביותר של עצמאותו הפיזית ולעיתים גם הקוגניטיבית, כאשר רמת התפקוד יורדת מאוד, פעולות יומיומיות נעשות מורכבות יותר, והתלות בסיוע ותמיכה של אחרים גבוהה מאוד. מצב זה משפיע באופן משמעותי על ההורה שעלול לסבול מפגיעה בביטחונו העצמי (במיוחד אם הוא זקוק להשגחה ואפילו עזרה באופן קבוע עלת שיוכל להתלבש ולהתפשט בכוחות עצמו), ממצב רוח ירוד ומחשבות שליליות, מפגיעה בכבוד העצמי והפרטיות, ועוד. כאן תפקידם של בני המשפחה המטפלים הינו מאתגר בעודם נדרשים להכיל מחד את השינויים המתחוללים מבחינה תפקודית, פיזית ונפשית, ומאידך – לתמוך בהורה, לעודד אותו, להסב את דעתו ומצב רוחו למחשבות חיוביות יותר, להתעניין במצבם ולהוות אוזן קשבת, וזאת על פני תקופה שיכולה להיות ממושכת מאוד ואף מלווה בירידות נוספות בתפקוד ובמצב הרוח.
יש לציין כי בני המשפחה יכולים להסתייע בבעלי מקצוע מתחום בריאות הנפש, בדגש על מומחים פסיכו-גריאטריים (בבית החולים או באופן פרטי), על מנת להיתמך בעצמם ולתמוך ביקירם. עוד יש לציין כי גם ההחלטה על הוצאת ההורה מהבית אל מוסד גריאטרי איננה פשוטה. מצד אחד מדובר בהקלה מסוימת ובהעברה של הנטל לכתפי אנשי מקצוע רפואיים, אך מצד שני ילדי ההורה עשויים לחוש אשמה כאילו הפקירו אותו או לא עשו עבורו את המרב. לכך מצטרפים געגועים הקשורים בקושי לבקר את ההורה בכל יום ותחושה של אובדן שליטה על הטיפול שהוא מקבל. מלבד זאת, לעיתים מתגלים חילוקי דעות בין בני המשפחה באשר לדרך הטיפול הנכונה ו/או הוצאת ההורה למרכז גריאטרי, מה שמוסיף כמובן לאתגרים בטיפול והתמודדות עם הורה סיעודי מורכב.
התמודדות רפואית
במידה ומחליטים להשאיר את ההורה (החולה הסיעודי) בבית קיים נטל משמעותי בשמירה על טיפול רפואי נאות. מצב סיעודי מורכב איננו פשוט לטיפול ויש להסתייע ביחידות טיפול הבית של קופות החולים, המספקות מידע לגבי שינויים שיש לבצע בבית, מכשירי ניידות והתאמת השירותים והטיפולים הנדרשים – למשל על ידי רופאי משפחה ומומחים, עובדים סוציאליים, דיאטנים, אחיות, מרפאים בעיסוק וכן הלאה – בהתאם למצבו וצרכיו של ההורה. אין ספק כי מדובר בתמיכה משמעותית וחיונית, אולם הנטל העיקרי עדיין מוטל על כתפי בני המשפחה, בין אם הם מסתייעים במטפל סיעודי קבוע ובין אם לאו.
ההתמודדות במישור זה כוללת בין היתר שימוש באמצעים למניעת וטיפול בפצעי לחץ כפי שמספקת חברתנו – בין היתר מזרונים ייעודיים וכריות אוויר, שינויי תנוחה באופן פיזי ו/או בעזרת מזרונים ריאקטיביים, התאמת כסאות גלגלים, שימוש בחבישות למניעת פצעי לחץ, הקפדה על תזונה למניעת והקלת הפצעים, ועוד. זאת בנוסף לדאגה לנטילת התרופות בזמן, סיוע בניוד ובכל מטלות היומיום לרבות אכילה, הלבשה, קימה, שכיבה, רחצה, שירותים וכיוצא בזאת. בתוך כך, יש להיות ערים למצבו של ההורה בכל עת ולהיות בקשר רציף עם ההורה.
התמודדות כלכלית ובירוקרטית
בנוסף לאמור לעיל, ההתמודדות של המשפחה עם הורה סיעודי מורכב עוברת גם במישור הבירוקרטי והכלכלי. כך לדוגמא, על בני המשפחה לדאוג למימוש זכויותיו הביטוחיות של ההורה ולקבלת גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי, להחליט על מקום האשפוז הגריאטרי ולעמוד בתשלומים בלתי מבוטלים למוסד העומדים על כ- 140 ₪ ליום, לעמוד בקשר רציף עם אנשי יחידת טיפולי הבית של קופת החולים אם משאירים את ההורה בביתו, לדאוג לכל ההיבטים הקשורים להעסקת עובד סיעודי, ועוד.