מעוניינים להתייעץ? דברו איתנו

שדה חובה

מוצרים קשורים

על חשיבות שינויי מנח לחולי ALS ועזרים ייעודיים לסיוע בשינויי תנוחה

במחקרים שנערכו על מתמודדי ALS, נמצא כי איכות השינה פוחתת, בין היתר, בגלל חוסר היכולת לשנות מנח במהלך הלילה כמו כן לחץ נקודתי עלול להגביר את הסיכון להתפתחות פצע לחץ.


לפי מחקרים, האדם משנה תנוחה בין 10-40 פעמים במהלך הלילה, ובממוצע 1.6 פעמים בשעה!
למה?
זה המנגנון הטבעי של הגוף להימנע מלחץ ממושך על אזורים גרמיים, ועל מנת לשפר את זרימת הדם ולמנוע סיבוכים רפואיים ולשפר את איכות השינה.


ומה עם מי שלא יכול לשנות לבד את המנח בזמן שכיבה במיטה? והאם זה משפיע על איכות השינה?
במחקרים שנערכו על תבנית השינה של מתמודדי ALS, נמצא כי במקרים רבים איכות השינה פוחתת, בין היתר, בגלל חוסר היכולת לשנות מנח במהלך הלילה. לעיתים אף קפל של בד הבגד בלבד יכול ליצור לחץ נקודתי ולהפריע לאיכות השינה, ולהוות סיכון מוגבר להתפתחות פצע לחץ. 


ההמלצה המקצועית היא ביצוע שינוי מנח של כל אדם שלא מסוגל לבצע זאת עצמאית, וזאת על מנת להפחית את הסיכון לפתח פצע לחץ. התכיפות של שינויי התנוחה תלויה במצבו של המטופל והיבטים נוספים, ובכל מקרה יש לבצעם בכל שעתיים עד ארבע שעות בשכיבה, ובממוצע בכל שעה אם האדם יושב.


שינוי התנוחה אינו תמיד פשוט או קל, מאחר שיש להקפיד על נוחות ובטיחות המטופל בזמן שינוי המנח, וכן על בטיחות המטפל.
לדרך שבה מבצעים את הפעולה יש משמעות גדולה, שכן פצעי לחץ עלולים להיגרם גם מביצוע לא נכון של שינוי התנוחה. כאשר משנים תנוחה חשוב מאוד להימנע מלהפעיל כוח חיכוך על העור, כלומר השתפשפות של העור בקצה המיטה, בסדין, בבגד שעל הגוף, באביזר רפואי וכדומה. כמו כן, יש להימנע מלהפעיל כוח גזירה, כלומר מתיחה של העור לכיוונים מנוגדים בעת הזזת הגוף, מה שעלול ליצור פצע באזור רגיש, או להחמיר פצע קיים. 


יש לציין כי שינויי התנוחה הם רק פעולה אחת חשובה מבין אחרות, התורמות למניעת היווצרות פצעי לחץ. בין היתר, יש להקפיד על היגיינה גבוהה של העור ועל אוורור שלו, לעקוב אחר סימנים חשודים כגון כתמים ואדמומיות, לשמן את העור עם תכשירים עשירים בלחות, ולהקפיד על תפריט מתאים לאור התייעצות עם תזונאי מוסמך.

 


עזרים ייעודיים עבור שינויי תנוחה


כאמור, שינויי התנוחה התכופים בהחלט עשויים להוות משימה מאתגרת. לשם כך קיימים עזרים אוטומטיים וידניים שמקלים מאוד על הפעולות, במיוחד אם מדובר במטפל יחיד. עזרים אלו מפחיתים את המעמסה הפיזית של משקל הגוף שעימו נדרש המטפל להתמודד, מקטינים את הסיכון לחבלות למטופל ושומרים על בטיחותו.


דוגמא לכך מהווה משטח שינוי תנוחה TURN ASSIST, סדין החלקה חלק במיוחד המגיע עם שתי כריות תמיכה לפלג העליון והתחתון של הגוף בצורת משולש. מדובר בסדין דוחה נוזלים המהווה תחליף לסדיניה, שמקל מאוד על שינויי התנוחה שמבצע מטפל יחיד. כריות התמיכה מעוצבות באופן שמאפשר לקבע את הגוף בזווית הרצויה של שלושים מעלות.


עזר נוסף הינה מערכת TOTO המשנה באופן אוטומטי וללא מגע יד אדם את תנוחת המטופל. המערכת שעובדת באופן רציף מסביב לשעון מבצעת שינויי תנוחה רציפים, וגם היא מאפשרת להתאים את ההטיה לזווית של שלושים מעלות. מערכת ה TOTO מוודאת ביצוע של שינוי מנח רציף בתזמון קבוע לאורך הלילה, ללא צורך בקימה של מטפל.


סדין החלקה ייעודי הינו TERGOGLIDE, המאפשר למטפל יחיד לבצע שינויי תנוחה וכן הרמה, הושבה, העברה והזזה של המטופל. פעולות אלו מבוצעות ביתר קלות תוך הפחתה של כוחות חיכוך וגזירה על העור.


למידע נוסף התקשרו  ל- 03-5329157  או פנו עוד היום לצוות המקצועי של  אר-קיור מדיקל.

 

לקריאות המאמר המלא מה- NIH לחצו כאן 
 

יכול לעניין אותך גם...
לקוחותינו