פצעי לחץ – לא רק אצל קשישים
לא רק קשישים עלולים ללקות בפצע לחץ
למעשה, כל מי ששוכב או יושב ממושכות ללא יכולת תנועה עצמאית או מוגבל בתנועתו עלול ללקות בפצע לחץ. פגועי ראש, מנותחי לב, מאושפזים עם שבר בצוואר הירך, אנשים הנמצאים בתרדמת / קומה, חולי סרטן שיורדים משמעותית במשקל, אנשים עם פגיעות אורתופדיות קשות, מחלות ניווניות או אנשים שניתוחיהם הסתבכו מסיבות שונות, אנשים בעלי מוגבלויות מוטוריות, כל אלו ועוד נמצאים בקבוצת סיכון להיווצרות פצע לחץ.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-6386414
מהו פצע לחץ?
פצע לחץ מוגדר כ"אזור של נמק ברקמה הרכה (שכבת העור) הנדחסת בין בליטה גרמית (רקמת עצם) לבין משטח קשיח (מזרן, מיטה או מושב) לפרק זמן". (מתוך ויקירפואה)
בספרות מדווח כי 70% מהפצעים מתפתחים אצל בני 70 ומעלה, אך ישנם רבים נוספים שלא נכנסו לספרות.
מהן הסיבות להופעת פצע לחץ?
פצעי לחץ נגרמים בשל לחץ ממושך הגורם להרס התאים באזור הלחץ או בשל אי אספקת חמצן לרקמות באיברים מסוימים, אשר עלול לגרום לנמק. הפעלת הלחץ הממושך ו/או אי אספקת חמצן גורמים למצב, שבו הלחץ החיצוני עולה בעצמתו על הלחץ התוך נימי בגוף והרקמות אינן עומדות בעומס היתר לאורך זמן.
ועוד גורם שלא חשבתם עליו
גורם מפתיע במיוחד הינו חוסר שליטה על הסוגרים הגורם נזק לעור כתוצאה מחשיפה להפרשות הגוף. אי שליטה על הסוגרים מהווה כיום גורם סיכון מוכר מאוד להתפתחות דרמטיטיס הנלווית לאי שליטה על הסוגרים (IAD), שכן העור הדלוק והפתוח נמצא במגע מתמיד עם גורמים מזהמים ו/או לחץ. חוסר שליטה על הסוגרים מאפיין קשישים סיעודיים ומטופלים שונים שצוינו ברשימה מעלה. האבחון הנכון למצב זה הינו קריטי לטיפול נכון.
בנוסף ירידה משמעותית במשקל עד תת תזונה, שמאטה את זרימת החמצן לרקמות העור ולהחלשת המערכת החיסונית, עלולה לסייע בהיווצרות פצעי לחץ. ואם לא די בכל אלה - גם הידקקות העור והזדקנותו, מאטים ואף בולמים את תהליך ההתחדשות שלו והופכים אותו מועד לקרעים וזיהומים, שאף הם עלולים לסייע בהיווצרות פצעי לחץ.
איך לא ידעתי על זה עד היום?
רבים נתקלים בפצע לחץ רק לאחר שאחד מקרוביהם התאשפז וכתוצאה מהגורמים הר"מ לקה בפצע לחץ. מאותו רגע נוצר מירוץ נגד הזמן לטפל בפצע ולמנוע את הידרדרותו. אולם, כל מי שמטפל באנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון לפצע לחץ שתוארה, צריך להיות במודעות למהו פצע לחץ וההכרח במניעתו.
הדרכים למניעת פצעי לחץ
- שינוי תנוחה - כל שעתיים לפחות
- היגיינה - הגנה על העור מפני הפרשות הגוף
- אביזרי מניעה יעודיים להסרת לחצים - מזרנים אקטיביים דינמיים, כריות לפצעי לחץ, מגן עקב ומשטח לשינוי תנוחה
- שלמות העור - שמירה ובדיקה קפדנית
- תזונה מותאמת - עשירה בחלבון ובקלוריות
טיפול בפצעי לחץ ראשיתו במניעה
על מנת למנוע היווצרות פצעי לחץ יש לשנות תנוחה בתדירות גבוהה, להשתמש באביזרי מניעה יעודיים כגון מזרנים וכריות למניעת פצעי לחץ, להתאים תזונה עשירה בחלבון וקלוריות, להגן על העור מפני הפרשות הגוף, זיעה ולחות, לבדוק תכופות את העור בעיקר בחלקו האחורי של הגוף, להסיר חפצים קשים או חדים מאזור השכיבה והישיבה ולהגן מפני חום/ קור. במידה וכבר נוצרו פצעי לחץ יש לתת מענה בשלב הראשוני של היווצרותם לפני הדרדרות.
אבחון נכון ומדויק של הסיבה או הסיבות להיווצרות פצעי לחץ הוא חלק חשוב ומכריע בטיפול בהם. ניתן לטפל ולקדם פצע לחץ לריפוי, אם מאתרים אותו בזמן ומטפלים בהו היטב.
אין ספק כי בבתי חולים והמוסדות השיקומיים קיים צוות מקצועי, אשר עובדיו המאומנים והמיומנים מכירים את התופעה ונוקטים באמצעים שונים על מנת למנוע היווצרות פצעי לחץ ומתן מענה טיפולי כשהם בשלבים הראשוניים שלהם.
אך אם המטופל בסיכון מתגורר בבית, חשוב שבני המשפחה יתוודעו אל הנושא, יכירו את הגורמים לפצעי לחץ ויאפשרו תנאים נאותים העשויים לצמצם את הסיכון לפצעי לחץ על ידי עידוד תנועה פאסיבית או אקטיבית, שינוי תנוחות של ישיבה ושכיבה, שמירת ניקיון הגוף ורכישת אביזרי מניעה יעודיים.
אנו ב"אר-קיור מדיקל" מכירים את הגורמים להיווצרות פצעי לחץ ומשווקים את הציוד המוביל והאיכותי ביותר למניעה וטיפול, כגון: מזרנים לפצעי לחץ, כריות לפצעי לחץ, מגן עקב ומשטח ייחודי המסייע לשינויי תנוחה.