מזרן דינמי משפר את איכות השינה
מזרן דינמי משפר את איכות השינה

ניסוי שנערך בבית אבות סיעודי בקיבוץ יסעור מצא כי לשינוי הרגלי העבודה של הצוות ולשימוש במזרנים מיוחדים הנקראים מזרנים דינמיים, יש השפעה על איכות השינה של הדיירים.
לאור השיפור הניכר בשנתם של הדיירים, מתכוונים עתה בבית האבות בקיבוץ להרחיב את ההתערבות לדיירים נוספים ומבקשים להפיץ את הבשורה למוסדות גריאטריים נוספים.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-6386424
מהי הפרעת שינה?
בגיל המבוגר ובייחוד בקרב מטופלים השוהים במוסדות גריאטריים נושא השינה הלא רציפה – "הפרעת שינה" מוכר ואף נחשב אופייני.
הסיבה לאו דווקא טמונה בזקנה, אלא עקב שכיחות גבוהה של מחלות ושימוש תכוף בתרופות.
הפרעת שינה מוגדרת כתלונה על שינה בלתי מספקת או על שינה באיכות נמוכה שמתרחשת לפחות 3 לילות בשבוע ומלווה בירידה בתפקוד במשך היום.
הסיבות להפרעת שינה מגוונות ומתאפיינות בקושי בהרדמות, יקיצה (התעוררות) אחת או מספר יקיצות באמצע הלילה המלוות בקושי לחזור ולהירדם, יקיצה מוקדמת לפני הזריחה ושינה שטחית שלא מאפשרת מנוחה. ההפרעה בשינה הינה קריטית, משום שהאנשים הסובלים ממנה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות כגון יתר לחץ דם, דיכאון, מחלות לב, כלי דם ועוד.
חשיבותה של סביבת השינה
לגורמים חיצוניים, כלומר סביבת השינה (מיטה נוחה ומזרון מתאים) יש השפעה משמעותית על איכות השינה, לא בכדי היא מופיעה בעיקרי ההמלצות לשינה טובה.
אחת הסיבות להפרעה ברצף השינה של דיירים סיעודיים בבתי אבות היא שהצוות הסיעודי צריך לשנות תנוחה עבורם כל שעתיים לערך.
הצוות עושה זאת בשל הנחיות רפואיות שמטרתן מניעת היווצרות פצעי לחץ. רוצים לקרוא עוד על חשיבות שינוי תנוחה לחצו כאן
הניסוי שישנה את הרגלי השינה
מחקרים מצביעים על כך שהפרעות בשינה קורות לעיתים קרובות יותר בקרב קשישים הנמצאים בבתי אבות מקשישים החיים בקהילה. בשל אבחנה זו בבית אבות סיעודי בקיבוץ יסעור הוחלט לערוך ניסוי, שמטרתו שיפור איכות שנתם של הדיירים הסובלים מהפרעות שינה ללא מתן תרופות.
לילך כהן, מנהלת בית האבות, ביקשה לבחון את השפעת הרגלי העבודה של הצוות על איכות השינה של הדיירים תוך החלפת המזרנים הרגילים שעליהם הם ישנים והכנסת מזרנים דינמיים במקומם. מדובר במזרנים אקטיביים למניעה וטיפול בפצעי לחץ, שמשנים את הלחץ על פני גוף המטופל וכך מנטרלים את הלחץ המופעל על הרקמות הרכות של הגוף אשר גורם להיווצרות פצעי לחץ.
הגיל הממוצע של הנבדקים היה 87 ומעל 70% מהם היו נשים. הדיירים חולקו לקבוצת ביקורת ולקבוצת התערבות. חברי קבוצת הביקורת קיבלו טיפול רגיל וישנו על מזרנים מתנפחים. בקבוצת ההתערבות, שהגיעה בהדרגה לעשרה דיירים, הקפיד הצוות על סביבה שקטה, טמפרטורה נעימה, אור מינימלי ושינה על מזרן דינמי בלילה ובמהלך היום דאג לכך שהדיירים יבצעו פעילות ויהיה להם סדר יום קבוע.
תוצאות שצריך לישון עליהן
בתום הניסוי התגלה שהשימוש במזרן אקטיבי אפשר לצוות הסיעודי לבצע שינויי תנוחה כל 4 שעות או יותר במקום אחת לשעתיים. דבר שהוביל להפחתה במספר ההפרעות לרצף השינה של הדיירים על ידי הצוות הסיעודי. הנבדקים גילו ערנות בשעות היום, חל אצלם שיפור בתיאבון והם נטו לשתף פעולה.גם השכנים של הדיירים יצאו נשכרים מהשיפור באיכות השינה של חבריהם וישנו טוב יותר.
מתלבטים לגבי בית סיעודי – בדקו כאן
שינוי הרגלי העבודה של הצוות והשימוש במזרנים דינמיים, שביצעו שחרור לחץ ללא התערבות מגע אדם, השפיעו לטובה על איכות השינה של הדיירים בבית האבות הסיעודי. תוצאה חשובה נוספת של הניסוי הראתה שהצורך בתרופות שינה, קטן משמעותית בקרב קבוצת ההתערבות.
לפרטים נוספים וייעוץ חייגו עכשיו לצוות המקצועי של אר-קיור מדיקל 03-5329157 או לחצו כאן להשארת פרטים