צריכים לבחור כסא גלגלים? מדריך קצר להקלת תהליך הבחירה
ישנם סוגים ודגמים רבים של כיסאות גלגלים ולפיכך הבחירה מביניהם אינה מובנת מאליה. להלן מדריך תמציתי הסוקר פרמטרים עיקריים שחשוב לקחת בחשבון בעת בחירת כיסא גלגלים
לבחירה נכונה של כיסא הגלגלים חשיבות רבה והשפעה רבה על חייו של המשתמש מבחינת ניידותו ועצמאותו, הנוחות והיציבות שלו, שמירה על מצבו הבריאותי, נוחות האנשים המטפלים בו, ועוד. כידוע, ישנם סוגים ודגמים רבים של כיסאות גלגלים ולפיכך הבחירה מביניהם אינה מובנת מאליה. להלן מדריך תמציתי הסוקר פרמטרים עיקריים שחשוב לקחת בחשבון בעת בחירת כיסא גלגלים
בחירה בסוג כיסא גלגלים
בבחירת כיסא גלגלים חשוב להבחין בין הסוגים הקיימים כיום על מנת לקבל את הכיסא המתאים ביותר למשתמש ולמטפלים בו. בשלב הראשון נבחין האם מעוניינים בכיסא גלגלים ידני או כיסא גלגלים חשמלי. ניתן למצוא כסאות גלגלים, סטנדרטיים וסיעודיים, קלי משקל, אקטיביים וכד' להנעה עצמית או ע"י המטפל כאשר לכל אחד מהם יש מאפיינים משלו. כך למשל, כיסא גלגל חשמלי, המכונה גם כיסא ממונע, מיועד לאנשים יחסית עצמאיים או שמתקשים או לא יכולים להניע כיסא גלגלים באופן ידני. כסאות אלו יכולים להגיע עם הנעה אחורית, קדמית או מרכזית כתלות במאפייני היושב ובסביבת המגורים. כיסא גלגלים ממונע אינו מתקפל ומצריך דירה נגישה ותחבורה מותאמת.
לעומת זאת, כיסא גלגלים ידני מיועד לאנשים שיכולים להניע את הכיסא בכוחות עצמם, או לאנשים שנדרשים שמלווה יוביל אותם עם הכיסא. כמובן שגם בכיסאות אלו קיימים הבדלים רבים ואפשרויות להתאמה אישית, כגון תמיכת צד לגב, הארכת מעצורי היד, משקלים שונים המשפיעים על קלות הניוד, האפשרות לקפל את הכיסא ולאיזה גודל, סוג הגלגלים, ומיקום ציר הגלגל (אחורי ליציבות מירבית, ומרכזי וקדמי לניידות עצמאית טובה יותר)
כסא גלגלים- מבנה גופו של המשתמש ומצבו הרפואי
פרמטר משמעותי מאוד הינו בחירה בכיסא ארגונומי המתאים למבנה גופו של המשתמש תוך התייחסות למשקלו וכושר נשיאה של הכיסא שיתאים למשקלו – דבר חשוב במיוחד אצל מטופלים כבדי משקל). התאמה זו תתרום רבות לנוחות הישיבה והשימוש, כמו גם להקטנת הסיכון להיווצרות פצעי לחץ. יש לקחת בחשבון את עומק ורוחב המושב, את גובהה של משענת הגב, את מדרכי כפות הרגליים, ואת גובהן של משענות הידיים. מלבד זאת, יש להתייחס גם למצבו הרפואי של המטופל כגון היציבה שלו בעת ישיבה, את יכולת השליטה בגו ובצוואר וצורך בהטיה במרחב ושל משענת גב הכיסא, האם הוא מסוגל להניע את הכיסא עצמאית, האם הוא מצוי בסיכון לפצעי לחץ, האם הוא סובל מכאבים בתנוחות מסוימות, ועוד.
היכן המשתמש מתנייד
בחירת כיסא גלגלים צריכה לקחת בחשבון גם את הסביבה העיקרית שבה המשתמש שוהה ואת אורחות חייו. כך למשל, יש לשים לב לרוחבו של הכסא גלגלים בהשוואה לגודל דלת הכניסה ודלתות הפנים בבית, האם המשתמש גם אמור להתנייד במקומות שיש בהם שיפועים או תנאי דרך מיוחדים אחרים, מהו גובה של המיטה ועד כמה הכיסא מתאים לביצוע קל של מעבר אל הכיסא וממנו, מהו גודל המעלית בבניין והדלת שלה, וכן הלאה. כאמור, יש להתייחס בעיקר לסביבה העיקרית של המשתמש, אך גם לאורחות חייו כגון משתמש הנוהג לצאת הרבה מביתו לרחוב, או משתמש המבצע פעילויות ספורט. בין היתר יש לבחון גם את מידות הקיפול של הכיסא, את האפשרות להעמיסו אל תא המטען של הרכב ו/או להשתמש בו בתור כיסא לנסיעה ברכב מאושר.
פרמטרים נוספים לבחירת כסא גלגלים
משקל הכיסא הינו פרמטר מאוד חשוב בהחלטה על סוג הכיסא שנבחר. מלבד האמור לעיל, כדאי לתת את הדעת על עוד מספר סוגיות. ראשית, על משקל הכיסא. משקל קל הינו קל יותר למטופל ולמטפל שלעיתים הינו בן משפחה מבוגר כמו כן יש לתת את הדעת גם על נוחות ההובלה של המטופל ע"י אנשים אחרים (למשל גובה ידית ההובלה) האפשרות לקפל את הכיסא ואחסונו בתא מטען של הרכב.
כדאי להביא בחשבון עזרים נוספים המסייעים לשמור על בריאותו, כגון כריות למניעת פצעי לחץ כפי שחברתנו מספקת במספר דגמים ובהתאמה אישית למטופל..
עקב המורכבות והחשיבות של בחירה נכונה בכיסא גלגלים, אנשי המקצוע של אר-קיור מדיקל ישמחו להקשיב לכם ולהציע את הפתרון שמתאים במיוחד רק לכם תוך התחשבות במצבכם הבריאותי, בסביבה ובמצבכם הכלכלי.