נפילות בגיל השלישי - איך מתמודדים איתן
כיצד להתמודד עם נפילות בגיל השלישי
בגיל השלישי נפילות הופכות לשכיחות מאוד. כ- 33% מהאנשים שגילם מעל 65 שנה נופלים פעם בשנה, ו- 50% מאלו שנפלו עתידים ליפול שוב תוך כשנה. מובן שנפילות כאלו יכולות עלולות להיות מסוכנות, להוביל לפציעות משמעותיות שקשה להתאושש מהן, ולפגום מאוד באיכות בחיים.
מדוע קשישים מועדים לנפילות
כאמור, נפילות הרבה יותר שכיחות בקרב קשישים מאשר בשאר האוכלוסייה הבוגרת. זאת, עקב מספר סיבות עיקריות:
- גורמים פיזיים – עם הגיל היכולות הפיזיות פוחתות ולכך מצטרפות תופעות לוואי של תרופות מסוימות. לדוגמא, חוש הראייה וחוש השמיעה פחות חדים, צצות בעיות של חוסר שיווי משקל ויציבות, מידת הערנות יורדת, ויש גם כאלו הנוטים לסחרחורות. כמו כן, בגיל מבוגר עשויים להופיע ליקויים תחושתיים בכפות הרגליים, ושרירי הגוף נחלשים ולא פעם קיימת נסיגה קוגניטיבית.
- פחד מנפילה – באופן פרדוקסאלי, החשש של קשישים מנפילות מגביר את הסיכון, שכן הפחד יוצר התנהלות חסרת בטחון ומהוססת של במרחב.
- גורמים סביבתיים – עקב הירידה בערנות ובתגובתיות, מכשולים בסביבה החיצונית מהווים יותר סיכון לנפילה במהלך תנועה. מדובר במכשולים כמו כבל חשמל על הרצפה, רצפה רטובה וחלקה, שטיחונים מחליקים, מדרכה שבורה ועוד.
הבעיות והסיכונים של נפילות אצל קשישים
אצל 30% עד 50% מהקשישים הנפילה מסתכמת בחבלה שטחית, כמו שריטה או חתך. יחד עם זאת, בשאר המקרים נפילות אצל קשישים עלולות לגרום לבעיות יותר רציניות, החל מפצעים שלא ממהרים להירפא, דרך לשברים במקומות שונים בגוף (לרבות שבר בצוואר הירך), ועד לחבלות ראש ופגיעה באיברים פנימיים.
לא אחת, נפילה רצינית הופכת לנקודת מפנה לרעה בחייו של אדם קשיש עקב הקושי לחזור להליכה ולתפקוד כפי שהיה לפני כן, אפילו אחרי הליך של שיקום. לכך מצטרף החשש מפני נפילות עתידיות. כל אלו גורמים להמעטת התנועה במרחב ומכאן להיחלשות השרירים והמפרקים. לכן הסיכוי ליפול שוב נעשה גדול עוד יותר. בנוסף לכך, תקופת ההחלמה הממושכת, ביחד עם חשש ליפול שוב, מגבילים באופן ניכר את חיי החברה של הקשיש ופוגעים באיכות חייו וביכולתו להתנהל בצורה עצמאית.
הקטנת הסיכון למצבי נפילה בקרב קשישים
יש מספר פעולות שניתן לעשות כדי למזער את הסיכון ואת ההשלכות של נפילות בגילאים מבוגרים. בתור התחלה, חשוב לבחון אם קיימת נטייה לנפילות באמצעות בדיקות נוירולוגיות, בדיקות שמיעה וראייה והערכות תפקודים של פיזיותרפיסטים. כמו כן, יש לשים לב לדיווחים של הקשיש על תחושת חוסר יציבות, סחרחורת וכדומה.
בנוסף, חשוב לחזק את בטחונו של הקשיש בגופו, וליצור שגרה עם פעילות גופנית קבועה המותאמת ליכולותיו. פעילות מותאמת כזו תורמת להקטנת הסיכון לנפילות ומשפרת את הקצב ההתאוששות מהן. מעבר לכך, יש ללמד את הקשיש כיצד להתנהל נכון עם מגבלות גופו המזדקן, כמו מעבר הדרגתי מישיבה לעמידה המונע סחרחורות, ובחירה בנעליים טובות, נוחות ויציבות שמונעות החלקה.
חשוב מאוד גם להתאים את סביבת המגורים למצבו של הקשיש, למשל על ידי הוספת מעקות ומאחזים במדרגות האסלות ובמקלחון, יצירת נתיבי הליכה נטולי מכשולים, שיפור התאורה בבית, יישום משטחים נוגדי החלקה במקומות רטובים, אחסון פריטים שימושיים בגובה שאינו דורש טיפוס, ועוד.
אמצעים להתמודדות עם נזקי נפילות
כיום קיימים לא מעט אמצעים להתמודדות עם השלכותיהן של נפילות שהתרחשו, וגם באתר אר-קיור מדיקל תמצאו מענה מקיף להתמודדות עם נפילות בגיל השלישי. בראש ובראשונה, כדאי להכיר את RISK MANAGER משטח מגן למניעת החלקות מהמיטה, המקטין פי 3 את עוצמת המכה בעת נפילה.
RISK MANAGER הוא משטח לבלימת נפילות המוצב ליד המיטה ומפחית את הנזקים העלולים להיווצר כתוצאה מנפילה או החלקה מהמיטה. המשטח מקטין את עוצמת המכה הנגרמת מנפילה פי 3. השכבה העליונה של המשטח מונעת את ההחלקה של העומדים עליו והשכבה התחתונה מונעת החלקה בחיכוך עם הרצפה. המשטח נמוך עם קצוות משופעים ומאפשר גישה נוחה לכיסא גלגלים.
מלבד המשטח למניעת החלקה, אנו מספקים אמצעים חיוניים ליצירת סביבה מתאימה לקשיש אחרי נפילה, בין אם מדובר במזרון או בכרית למניעת וטיפול בפצעי לחץ בהתאמה אישית למכירה או להשכרה, ועוד.
לפרטים נוספים, הנכם מוזמנים לפנות אל הצוות המקצועי של אר-קיור מדיקל. נשמח להשיב על כל שאלה ולסייע בבחירת המוצרים המתאימים.