מעוניינים להתייעץ? דברו איתנו

שדה חובה

מילון סוגי פצעים

פצע מוגדר כפגיעה בשלמות העור. אם הפגיעה היא בשכבות העמוקות (העור ותת העור) זהו כיב. תהליך ריפוי של פצעים מתרחש בד"כ תוך שבועות בודדים, אך כאשר תהליך ריפוי הפצעים נעצר או מתעכב והם אינם נרפאים כמצופה בזמן נורמלי הנע בין 6-8 שבועות, אזי מדובר בפצעים שלא נרפאים, פצעים קשיי ריפוי.

לפצעים קשיי ריפוי קיימות השלכות רפואיות קשות: כאבים, ריחות לא נעימים, חוסר עור נרחב, הפרשות כבדות, גירודים בעור, חוסר תיאבון ודיכאון. ההשלכות החברתיות של ההתמודדות עם פצע קשיי ריפוי גם הן קשות ויכולות להוביל לאי-יכולת לעבוד והימנעות מחיי חברה.
פצעים קשיי ריפוי אלו מופיעים לרוב באוכלוסייה מבוגרת ו/או אנשים בעלי מגבלות בריאותיות המובילות אותם לישיבה או שכיבה ממושכת. ההתמודדות והטיפול בפצעים קשיי ריפוי עלולים להיות מאתגרים הן עבור מערכת הבריאות והן עבור המטופלים הסובלים מהם. הטיפול בפצעים קשיי ריפוי נעשה בהתאם לרקע הרפואי של המטופל, למצבו וסוג הפצע, לכן חשוב להכיר את סוגי הפצעים ומשמעותם כדי להרחיב את הידע ולסייע בהתמודדות וקידום הפצע ואיכות חיו של המטופל.

 

פצע לחץ

 

פצע לחץ הוא פצע קשה ריפוי כתוצאה מפגיעה בשלמות העור ו/או ברקמות הרכות, לרוב בעצם העצה ובעקב. הפגיעה נובעת מהפעלת כוח ממושך שיכולה לנבוע מלחץ ישיר, מכוח גזירה או משילוב של שני הגורמים.


פצע לחץ דרגה 1: אדמומיות בעור שלם שלא עוברת.
פצע לחץ דרגה 2: אובדן חלקי של עובי העור בשכבת האפידרמיס ו/או הדרמיס והרקמות התת עוריות.
פצע לחץ דרגה 3: פצע בעובי מלא עם נזקים ונמקים של הרקמות התת עוריות.
פצע לחץ דרגה 4: פצע בעובי מלא עם נזקים מורחבים ונזקים לרקמות, לשרירים, לעצמות ולמבנה התומך.
פצעי לחץ מתפתחים באזורים שונים בגוף בדגש על אזור עם לחץ מתמיד וקרבה של העור לעצם, כמו: עצם העצה (סקרום), ישבן, עקבי הרגליים, ירכיים, גב, קרסול ואפילו האוזניים.

 

כיב על רקע סוכרת

 

מחלת הסוכרת היא מחלה הפוגעת בין היתר בכלי דם ובתאי העצב ובתפקודם של איברים שונים בגוף. הפגיעה בכלי דם עלולה להביא להיווצרות פצע קשה ריפוי. לרוב הפצע יופיע באזור הרגל, יכול להתחיל כנקודה שחורה בקצות האצבעות ולהתפשט על פני כף הרגל. הפצע לעיתים ילווה בחוסר תחושה, דבר העשוי להעיד על פגיעה בתאי עצב. הטיפול בפצעים הללו הוא טיפול מקומי בפצע ורב מערכתי, איזון הסוכרת וטיפול בכלי הדם שנפגעו במידת אפשר.

 

כיב ורידי

 

כיב ורידי הוא פצע הנובע מאי ספיקה כרונית בוורידים. ורידים המעבירים דם אל הלב מבצעים פעולה המשלבת מספר מנגנונים כגון, כיווץ שרירים, שאיבת דם מהנימים והפעלת לחץ על שסתומים. לעיתים מנגנון זה נפגע והשסתומים כושלים בפעולתם, כתוצאה מכך הרקמות, בעיקר אלו הרחוקות מהלב מתקשות לבצע החזר של הנוזל. לרוב כיב ורידי הוא פצע שיופיע באזור הברך עד הקרסול.

 

כיב עורקי

 

פצע קשה ריפוי על רקע אי ספיקה עורקית הינו תוצאה של הפרעה באספקת הדם לרקמות. הרקמה אינה מקבלת מספיק חמצן, מה שעלול לדרדר את מצב הפצע ולגרום לזיהומו עד לנמק ולעיתים אף להוביל לקטיעות.
כיבים עורקיים בדרך כלל יופיעו בין הבהונות או על קצותיהן, על חלקו החיצוני של הקרסול או בקדמת השוק. מראהו יאופיין בדרך כלל בגבולות ברורים, צבע הרקמה יהיה צהוב/שחור/אדום חיוור. הגפה תהיה קרה, דופק חלש וללא שערות.

 

פצע טראומה

 

פצע טראומה הינו נזק שנגרם לגוף ולעור כתוצאה מפגיעה חיצונית כגון: תאונה, פצע מנפילה, חבלה או ניתוח. פצעי טראומה בדרך כלל מסבים הרבה כאב, אך הם נוטים להרפא מהר יותר מיתר הפצעים. סוג נוסף של כיב על רקע טראומה הוא כיב ניתוחי, המוגדר כפצע כירורגי הנוצר כתוצאה מהתערבות כירורגית, התערבות זו היא למעשה זוהי פגיעה במבנה המקורי של הרקמה.

 

פצעים שלא מטופלים כהלכה עשויים לגרום לכאב רב, זיהומים, נמק ואף למוות. נזק בלתי הפיך עלול להתרחש באופן מידי או תוך זמן קצר ומכאן החשיבות הגבוה למניעה, אבחון, זיהוי וטיפול מוקדם. במידה וכבר התגלה פצע  או קיים חשד יש לפנות מיידית למרפאה לאחות פצע או לרופא פצעים מוסמך או להזמין את השירות לטיפול בפצעים בבית באמצעות מרפא לפצע - צוות אחיות ורופאים מומחים לטיפול בפצעים קשיי ריפוי.

 

למידע נוסף והכוונה מקצועית פנו אל הצוות המקצועי של אר-קיור מדיקל ואנו נשמח לעזור, להשארת פנייה לחצו כאן

 

 

יכול לעניין אותך גם...
לקוחותינו