התמודדות עם פצעי לחץ במוסדות רפואיים ובבית
איך להתמודד עם פצעי לחץ במוסדות רפואיים ובבית?
למרבה הצער, פצעי לחץ מהווים בעיה קשה ונפוצה לא רק בבית, אלא גם בבתי החולים הכלליים, הגריאטריים ובמחלקות הסיעודיות של בתי האבות. לאורך השנים נערכו סקרים ומחקרים רבים בנושא, אשר מטרתם להביא להגברת המודעות בקרב הרופאים, האחיות והגורמים הרלוונטיים במוסדות, ולשפר ההתערבויות למניעה מוקדמת ולטיפול בפצעי לחץ קיימים. בשורות הבאות יובא מידע על נושא חשוב זה.
נתונים על פצעי לחץ במוסדות רפואיים
נתונים מהשנים האחרונות מראים כי במסגרת טיפולי הבית בקהילה, שכיחות פצעי הלחץ עומדת על סביבות ה- 10% בקרב הקשישים. לעומת זאת, בבתי החולים השכיחות של פצעי הלחץ בכלל המטופלים נעה בטווח נרחב שבין 4% ליותר מ- 35%, וזאת כתלות במסגרת האשפוז (אשפוז חד, אשפוז סיעודי ומורכב, מחלקת טיפול נמרץ). בתוך כך, כ- 70% מהמקרים של פצעי הלחץ בבתי החולים מופיעים בקרב מטופלים בגילאי 65 ומעלה (שבהם כ- 15% מכלל המאושפזים בבתי החולים), וכ- 30% מהמטופלים באשפוז ארוך טווח יסבלו מפצעים אלו.
על פי מחקרים שנערכו ברחבי העולם, לצד הסבל, הכאב והסיכון הבריאותי, פצעי לחץ מהווים גם מעמסה כלכלית משמעותית על המטופלים ומשפחותיהם, וכן על מערכות הבריאות. באשר למטופלים, קיימים סיבוכים לא מעטים העלולים להתרחש, כגון ספסיס, זיהום מקומי, כאבים ודיכאון, הפחתה במוביליות וביכולת הטיפול העצמית, הארכה של משך האשפוזים והגדלת תכיפותם, ואף נמצא קשר ישיר בין היווצרות פצעי לחץ ובין שיעורי תמותה במוסדות גריאטריים ובבתי החולים.
המלצות של משרד הבריאות למניעה וטיפול בפצעי לחץ
מדי שנה נערכים סקרים בבתי החולים בישראל, הבוחנים את איכות הטיפול ואת הנתונים לגבי שכיחות פצעי לחץ. באופן כללי ניתן לומר שהשכיחות דומה לזו המדווחת בשאר החלקים של העולם המערבי, שהינה גבוהה מהרצוי. לאור הנתונים הגבוהים יחסית, ולאור חומרת ההשפעה על המטופלים ועל מערכת הבריאות בכללותה, משרד הבריאות רואה חשיבות גדולה בקידום המניעה והטיפול בפצעי לחץ, דבר המשתקף בהנחיות, המלצות וחוזרים למוסדות רפואיים וגריאטריים.
כך למשל, משרד הבריאות ממליץ להדגיש את המניעה המוקדמת במהלך שני השבועות הראשונים של אשפוז בבתי חולים, בדגש על מחלקות פנימיות וטיפול נמרץ, תוך מתן הדרכות למניעה וטיפול לבני המשפחות המלווים ולמטופלים עצמם. כמו כן, מומלץ להיערך ליישום תוכנית טיפול ומניעה של פצעי לחץ במחלקות השונות, בדגש על גריאטרית, פנימית וטיפול נמרץ. בנוסף, מומלץ להקפיד על ביצוע סקרים תזונתיים ומתן ייעוץ תזונתי קרוב ככל האפשר למועד האשפוז, וכן קרוב ככל האפשר למועד בו התגלה פצע לחץ. זאת, מכיוון שבמחקרים שונים התגלה כי ייעוץ של תזונאית הקטין באופן מובהק את הסיכון לפיתוח פצעים, ואת משך הטיפול בפצעים קיימים.
המלצה על שימוש במזרונים דינאמיים וכריות הושבה
אחת ההמלצות של משרד הבריאות עבור מוסדות רפואיים וסיעודיים, היא לשפר את ההתאמה והשימוש באביזרים המיועדים לאנשים המצויים בסיכון לפיתוח פצעי לחץ, ולמי שנוצר אצלם פצע בזמן האשפוז. באופן מיוחד מדגיש משרד הבריאות את ההתאמה של מזרונים דינמיים ושל כריות הושבה למניעת פצעי לחץ, וכמובן שהמלצה זו נכונה גם לגבי אנשים המצויים באשפוז ביתי במסגרת הקהילה.
כריות למניעת פצעי לחץ נועדו לאנשים בעלי מוגבלות תנועה, היושבים על כיסא גלגלים (או כורסא). הן מספקות הגנה על אזורים הנתונים ללחץ כגון האגן, הירכיים, החוליות, השכמות, הגב ועצם הזנב. חברת אר-קיור מדיקל מספקת מספר סוגים של כריות ייעודיות לפיזור לחצים, המוכרות על ידי משרד הבריאות ומשרד הביטחון, ואנו מסייעים להתאימן אישית למטופל עם אפשרות להתנסות בהן.
אנשי הצוות שלנו מסייעים גם בהתאמה אישית של מזרון דינמי לסוגיו השונים. מדובר במזרון העשוי מתאים גליליים גדולים שמסודרים לרוחב, ובתוכם נמצא אוויר. הגלילים מתנפחים ומתרוקנים לסירוגין בעזרת חיישנים, פעולה המדמה שינויי תנוחה ומאפשרת לדם וללימפה להגיע לאזור הפגוע, לתרום להחלמתו, ולמנוע את הלחץ המתמשך על הבליטה הגרמית.
למידע נוסף בנושאים אלו, ולקבלת סיוע בהתאמת כריות ומזרונים למניעת וטיפול בפצעי לחץ, הנכם מוזמנים לפנות אל הצוות המקצועי של חברת אר-קיור מדיקל. לחצו כאן ליצירת קשר.