ALS – מסתבר שאף אחד לא חסין
מה זה ALS ואיך מזרן אויר דינמי יכול לעזור?
ALS, באנגלית Amyotrophic Lateral Sclerosis, הינה מחלת ניוון עצבי קשה הפוגעת בתאי עצב האחראים על פעילות השרירים בגוף (ידיים, רגליים) ובפנים. תאי עצב אלו ממוקמים במוח ובעמוד השדרה ומשמשים כנתיב תקשורת בין השרירים לבין מערכת העצבים, וכאשר הם נפגעים מתנתקת התקשורת ובהדרגה אובדת היכולת להפעיל את הגפיים , עד לכדי מצב של שיתוק מוחלט.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-6386414
ALS בישראל ואתגר דלי הקרח
1 מכל 10,000 איש חולים ב- ALS ללא הבדלי גזע או מוצא ורק 5-10% מהאנשים חלו במחלה על רקע גנטי. בישראל מעריכים כי חיים בה כיום בין 600-700 חולים.
אחד החולים המזוהים ביותר עם המחלה הינו המדען סטיבן הוקינג. הוקינג גילה שהוא חולה בשנת 1963, ועל אף תוחלת החיים הקצרה שניבאו לו רופאיו, הוקינג התמודד עם המחלה מעל 50 שנה.
בשנת 2014 כחלק מפעילות להעלאת מודעות ותרומות לחקר ה- ALS החלו ידוענים לאתגר את חבריהם ואת עצמם לשפוך על ראשם דלי מלא במי קרח או לחלופין לתרום לעמותות ALS. אתגר דלי הקרח הפך לתופעת רשת וסחף את הציבור שפתח את ארנקו והוביל לכך שתוך חודש גויסו תרומות בסך 100 מיליון דולר. אגב, מחקר שמומן (בין היתר) באמצעות תרומות אלו הביא לפריצת דרך מדעית בהבנת תפקידו של חלבון הקשור למחלה.
שיפור איכות החיים
על אף ההתקדמות המדעית בנושא, טרם נמצאה תרופה למחלה מכיוון שלא ידוע מה גורם להתפתחותה. התרופה הקיימת כיום עבור חולי ALS היא רילוזול / רילוטק, המאריכה את חיי החולים. עיקר הטיפול שניתן היום לחולי ALS הינו טיפול תומך בחולה ובבני משפחתו הכולל לרוב פיזיותרפיה, ציוד עזר רפואי, תזונה מותאמת, קלינאית תקשורת, תמיכה נשימתית ותמיכה נפשית.
ציוד עזר
ציוד העזר נועד להתמודד עם התוצאות של ניוון שרירים – שכיבה וישיבה ממושכת ללא יכולת לשנות תנוחה, המובילות לרוב להיווצרות פצעי לחץ. פצע לחץ הוא פצע הנגרם עקב לחץ ישיר וממושך על העור המונע או פוגע באספקת הדם לרקמות. במידה ופצע לחץ אינו מטופל הוא עלול להזדהם ואף לגרום למוות. משטח שכיבה ייעודי, דוגמת מזרן אוויר דינמי, מאפשר למנוע את היווצרותם מכיוון שהוא מדמה שינויי תנוחה (כאשר תאי האוויר מתנפחים ומתרוקנים לסירוגין). המזרן מפזר את הלחץ על הגוף ודואג כך ש-50% מהגוף באוויר בכל רגע נתון.
בשל ניוון השרירים רוב החולים נזקקים בשלב מסויים לכסא גלגלים, הישיבה הממושכת מביאה איתה סכנה נוספת שרבים אינה מודעים לה בהתחלה והיא היווצרות פצע לחץ בישיבה – בדר"כ באזור עצם הזנב, הגב התחתון או הירכיים.
פצע לחץ בישיבה ניתן למנוע בעזרת כרית אויר ייחודית המאפשרת לנטרל לחץ, בפעולה פשוטה. הכרית מורכבת מתאי אויר, כך שניתן לרוקן אויר בכל אזור רצוי של הכרית ולהתאימה ליציבת החולה. הכיסוי הייחודי עשוי מבד נושם המנדף זיעה ומונע החלקה.
זכרו - עדיף למנוע פצע לחץ, מאשר להתמודד עם השלכות פצע לחץ המלוות בכאב, סבל ועלויות גבוהות. במקרה שנוצר פצע לחץ יש לטפל מייד ע"י אחיות ורופאים מומחים לטיפול בפצעים.
>>זיהיתם פצע לחץ? לא בטוחים איך לטפל? התייעצו איתנו 03-5329157>>