פצע שלא עובר
איך מטפלים בכיבים כרוניים בשנת 2024?
הרפואה המתקדמת, המצליחה להאריך את תוחלת החיים, מתמודדת מול תופעות שונות שמקורן בהזדקנות האוכלוסייה.
ככל שתקופת הזקנה מתארכת, עולה האפשרות שאדם יסבול מפצעים קשיי ריפוי. פצע שלא עובר או פצע הקשה לריפוי עלול להפוך למקור תמידי של כאב ומוגבלות, אך הוא כרוך גם בסיכונים ממשיים כמו זיהום, מחלות ובמקרים קיצוניים גם כריתת איברים.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-3760020
מהו פצע שלא עובר?
פצע שלא מחלים או לא מראה מגמה של שיפור לאחר 4-8 שבועות של טיפול מתאים. כיב או פצע שאיננו נרפא בתקופה זו נחשב פצע כרוני.
פצע כרוני הוא לרוב פצע שנתקע בשלב הדלקתי – מוגלה. מנגנון החיסון נכשל במלחמתו בחיידקים והעור לא מתחיל להיבנות מחדש.
מה גורם לפצע להיתקע?
פצע הופך קשה ריפוי, בלתי ניתן לריפוי או כיב כרוני, בעקבות גורמים חיצוניים, ליקויים במערכות הגוף או שיבוש באחד השלבים של מנגנון הריפוי של העור.
גורמים חיצוניים:
- לחץ ממושך ולא מאוזן על העור, כמו במצב של ריתוק למיטה.
- רקמות מתות ולא חיוניות המפריעות להמשך הריפוי.
- זיהום ברקמה.
- יובש מוגבר.
- עודף לחות (מסרציה).
גורמים פנימיים – מחלות רקע העלולות להוביל לפצע:
- אי ספיקה ורידית ועורקית - פוגעת באספקת הדם אל הפצע וממנו.
- מערכת חיסונית חלשה.
- סכרת.
- הפרעה במערכת העצבים.
- סרטן.
- חוסר איזון תזונתי.
מהן הסכנות בהזנחת פצע שלא עובר?
הזנחה, אי טיפול או מתן טיפול שאינו מקצועי ומתאים לפצע. עלולים להביא לידי זיהום המלווה בהפרשות בעלות ריח חריף, סבל וכאב רב.
הזנחה של פצע כרוני במצב מתקדם עלולה להביא למצב של כריתת אצבעות או גפיים .
איך מטפלים בפצע שלא עובר?
תכנית הטיפול בפצע כרוני, מותאמת אישית לצורכי המטופל ומורכבת ממגוון טכניקות כירורגיות, עזרים, חבישות ופתרונות טכנולוגיים מתקדמים.
חשוב מאוד לוודא שהטיפול מלווה בצוות מקצועי – מומחה לטיפול בפצעים, המכיר את התחום הדינמי והמתפתח הזה.
חבישות מתקדמות הן טכנולוגיות, חבישות וג'לים המכילים חומרים ייחודיים המעודדים את הגוף להתמודד עם הזיהום ולקדם את תהליך הריפוי בפצעים כרונים שלא עוברים.
אר קיור מדיקל מובילה מערך ניהול היברידי המשלב חידושים טכנולוגיים לאבחון,
טיפול ומניעה של פצעים קשיי ריפוי ומניעת זיהומים.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-3760020
סוגי הפצעים הכרוניים
אנו נתמקד ב- 5 סוגי פצעים אשר מאפייניהם הכללים דומים:
כיב ורידי או כיב על רקע מחלה ורידית
מהו?
ישנן מחלות כגון פקקת ורידים, היוצרות חסימת ורידים מסיבות שונות כמו שכיבה ממושכת, הפרעות בקרישת דם או מחלות ממאירות. לעיתים פקקת ורידים תגרום להתרחבות ובליטת הוורידים השטחיים ובסופו של דבר לקריעת דופן הוריד. קריעת דופן הווריד מביאה להיווצרות כיב עמוק וכואב שבדר"כ יהיה בצד הפנימי של השוק.
מה עלי לעשות?
בדיקת דופלר ורידי ולהתייעץ עם רופא/ה מומחים לפצע או מומחה לכלי דם
כיב עורקי או כיב על רקע מחלה עורקית
מהו?
כיבים עורקיים נוצרים באופן כללי בשל אספקת דם לקויה, בדרך כלל בשל גיל מבוגר או בשל השמנה, נוצרת טרשת עורקים הגורמת להיצרות עורקים המובילים להפרעה במחזור הדם. בעקבות כך הרקמות אינן מוזנות בחומרים חיוניים. כיב עורקי ימצא בדרך כלל בצד החיצוני של השוק ויגרום לכאבים חזקים בהליכה ושכיבה ולבצקות.
מה עלי לעשות?
בדיקת דופלר כלי דם עורקי ולהתייעץ עם רופא/ה מומחה לפצע או מומחה לכלי דם.
כיב סוכרתי או פצע סכרת
מהו?
מחלת הסוכרת פוגעת בכלי הדם ובתאי העצב של איברים שונים. כתוצאה מכך נגרמים פצעים ורידיים ועורקיים בו זמנית. בחלק מהמקרים כתוצאה מפגיעה בתאי עצב נוצרות תופעות של חוסר תחושה בגפיים והעדר כאב. אפשר שאדם ידרוך על עצם חד או יפצע ולא יחוש בכך. הפצעים יכולים למשל להתחיל כנקודה חשודה בצבע שחור בקצה האצבעות ולהתפשט משם לכל הרגל.במקרים קיצוניים הדבר עלול להסתיים בכריתת הרגל. הטיפול בפצעים אלו הוא רב מערכתי, כמו בשאר הפצעים, המשלב טיפול מקומי בפצע וטיפול כולל באדם עצמו בתרופות ובתזונה.
מה עלי לעשות?
איסוף נתונים על מהלך המחלה, בדיקת דופלר, ייעוץ רופא כלי דם, נוירולוג,אורתופד ומומחה לכף רגל סכרתית. חשוב להתאים לחולה סכרת נעל נוחה וגזירה נכונה של הציפורניים.
פצע טראומה
מהו?
פצע טראומה הוא פצע המסב נזק לעור ולריריות הנגרם מטראומה פיזית כגון: חבלה, תאונה, כוויה ואף פצע כתוצאה מניתוח. לעיתים לאחר ניתוח (כל ניתוח, אפילו ניתוח קיסרי) הפצע אינו מחלים כראוי ואף מזדהם. פצעי טראומה בדרך כלל כואבים מאוד, אולם החלמתם לרוב מהירה יותר מזו של יתר הפצעים.
מה עלי לעשות?
טיפול מקומי לפי סוג הפצע, תפרים במידת הצורך, ובמקרים מסוימים אף טיפול תרופתי להרגעת כאב. בחלק מהמקרים יהיה צורך גם בחבישה המגנה על הפצע להגנה מפני זיהום ושמירת הלחות על מנת לקדם את ריפוי הפצע.
פצע לחץ
מהו?
פצע הנובע מלחץ עקב לחץ ישיר וממושך על העור. פצעי לחץ נוטים להופיע כאשר רקמה רכה נלחצת לזמן ממושך בין בליטת עצם לבין משטח חיצוני כגון מיטה, כורסה, גבס ועוד. חשוב לדעת שישנם כמה גורמי סיכון המעלים את הסיכון לפצעי לחץ דוגמת גיל מבוגר, מחלות כלי דם וסכרת, אי שליטה על הסוגרים וחוסר תזוזה (בקרב חולים מרותקים או סיעודיים).
בניגוד לאנשים בריאים, המסוגלים לשנות תנוחה מעת לעת ברגע שירגישו חוסר נוחות, הרי ומטופלים חסרי תחושה, מרותקים, סיעודיים או מחוסרי הכרה אינם יכולים לבצע שינויי תנוחה באופן עצמאי. במקרה כזה אם ייווצר לחץ ממושך על העור יגרם פצע לחץ. פצעי הלחץ יופיעו לרוב באזור עצם הזנב, עצם הירך, העקב, הישבן ואף באזורים אחרים כמו האף, והאוזניים (בשל צינורית הזנה או הנשמה).
ישנן חבישות מקצועיות, ייעודיות לפצעים. רופא או אחות פצע, ידעו להתאים אותם לרקע הרפואי של החולה, לסוג הפצע ולכל שלב בריפוי.
חבישה מקדמת לריפוי פצע "תקוע" – חבישת PROHEAL לסגירה וריפוי של פצע שאינו מתקדם לריפוי.
חבישה סופגת – Activheal silicon border לטיפול וריפוי פצעים קשיי ריפוי מפרישים תוך ספיגה ושמירה על סביבת פצע לחה ואופטימלית לריפוי.
חבישת דבש רפואי – הידרוג'ל אנטיבקטריאלי המסייע בתהליך ניקוי הפצע והריפוי ומפחית סימני הצטלקות. חבישת L-MESITRAN SOFT מתאימה לפצעים קשי ריפוי וכוויות עד דרגה 2.
הטריה כימית – הסרת רקמות פגועות באמצעות ג'ל הטרייה OCTENILIN GEL
במקרים של פצעים "עקשניים" וחמורים יותר, ישנן טכנולוגיות חדשניות, המיועדים לפצעים קשיי ריפוי.
טיפול בחמצן מקומי – טיפול בפצעים שאינם מתקדמים לריפוי באמצעות חמצן טהור ולח ישירות למיטת הפצע 24/7 NATROX
הטרייה אולטראסונית – הסרה של הרקמות הפגועות באמצעות טכנולוגיה מתקדמת SORING
טיפול בפצעים בטכנולוגית לחץ שלילי – VT200 מערכת לטיפול בפצע כרוני שאינו מתקדם לריפוי.
מעוניינים בפרטים נוספים על טיפול ומניעה של פצע שלא עובר? פנו אלינו לפרטים נוספים: לחצו כאן ליצירת קשר