כף רגל סוכרתית
כף רגל סוכרתית - טיפול ומניעת פצעים
מגיפת הסוכרת
סוכרת היא מגיפה כלל עולמית ואחוזי התחלואה ממחלה זו נמצאים בעלייה מתמדת.
מדינת ישראל מדורגת במקום ה-38 בטבלת הסוכרת העולמית ומתגוררים בה כ-550 אלף איש ומספר דומה של תושבי המדינה נמצאים בשלב טרום מחלה, כאשר רובם סובלים מסוכרת מסוג 2.
מחלת הסוכרת מאופיינת ברמות סוכר גבוהות מידי בדם, זוהי מחלה כרונית רב מערכתית הפוגעת בכלי הדם ובתאי העצב של איברים שונים ובתפקודם. בחלק מהמקרים נגרמת פגיעה לתאי העצב. על הרקע הזה מרגישים החולים חוסר תחושה בגפיים, המכונה גם נוירופתיה סוכרתית. משמעות הדבר היא שיכול אדם סוכרתי להיחתך, לדרוך על עצם חד או לקבל כוויה ולא לחוש בכך.
על פי הלמ"ס, למעלה מ- 50% מחולי הסוכרת מסוג 2 בישראל, ילקו במהלך המחלה בנוירופתיה סוכרתית ולפיכך נתונים בסיכון לפתח פצע בכף הרגל.
סיבוך נוסף ממנו עלולים לסבול החולים במחלה הוא פצעי לחץ. חולי הסוכרת סובלים מעיוותים באצבעות הרגליים ובכפות הרגליים. בשל העיוות נוצרים אזורי לחץ שלא קיימים בכף רגל בריאה, ועלולים להביא להיווצרות פצעי לחץ.
>> חיפשת רופא / אחות מומחים לטיפול בפצע? התקשרו עכשיו >> 08-6386414
על רגל אחת - פצע בכף רגל סוכרתית
הסיכוי של חולה סוכרת לפתח פצע הנובע מהמחלה במהלך החיים נע בין 15-25%. אצל כרבע מהחולים הפצעים לא יחלימו לעולם, אצל עוד כ- 28% יסתיימו הפצעים בקטיעה לעיתים אף במוות.
חשוב לדעת: על ידי מניעה ראשונית וטיפול מהיר וטוב אפשר למנוע יותר מ-40% מהקטיעות.
סוכרת היא מחלה של כלי הדם הקטנים - הפגיעה בכלי הדם הקטנים בגפיים מביאה לזרימת דם ירודה, כך שפחות חמצן מגיע לפצע וגם פחות תאי דם לבנים יכולים לסייע בתהליך הריפוי.
לפיכך במידה ומתפתח פצע, סוכרת היא זו שגורמת לעיכוב בריפוי.
פצע סוכרת מוגדר בד"כ כפצע כרוני קשה ריפוי "שנתקע" ולא מתקדם להחלמה.
זיהום בפצעים בכף רגל סוכרתית
פצע בכף רגל של חולה סוכרת עלול להזדהם בקלות, בשל אפשרות לחדירת חיידקים, אי יכולת מספקת של הגוף להילחם בזיהום וחוסר תחושתיות של החולה.
זיהום נוטה לסבך את מרבית הפצעים הסוכרתיים ובמקרים קיצוניים אף עלול להוביל לקטיעה.
למעשה, מעל 60% מקטיעות הגפיים שלא עקב פציעה נובעים מסיבוכי סוכרת.
ריפוי של פצע סוכרתי הוא תהליך מורכב וארוך בדרך כלל, לכן יש לערב גישה הוליסטית רב מערכתית וכן, טיפול מקומי. יש לטפל בפצע מיד כשהופיע, אבל חשוב, לא פחות, לנסות ולמנוע את הפצע מלכתחילה.
10 הכללים לשמירה על כף רגל סוכרתית
- התאמת נעל נוחה ורחבה לחולה הסוכרת.
- בדיקה תקופתית אצל אחות קופת החולים.
- הקפדה על בדיקה שגרתית ויומיומית של כף הרגל.
- שמירה על היגיינה של כף הרגל ומריחה תכופה של קרם לחות.
- בדיקת טמפ' המים בעת רחצה.
- חיתוך ציפורניים בקו ישר.
- הימנעות מהליכה ברגליים יחפות.
- טיפול מהיר ומיידי בכל פצע אצל איש מקצוע מומחה.
- תזונה המותאמת לחולי סוכרת אצל תזונאית מומחית.
-
איזון ערכי הסוכר בדם ע"י פעילות גופנית.
תתחיל ברגל ימין - לנו יש פתרון בשבילך!
טכנולוגיה חדשה לשימוש ביתי (נטרוקס NATROX®), המעוצבת כגאדג'ט קטן הנישא על גוף המטופל, מעשירה את הפצע בחמצן ולחות ומביאה עד לכדי ריפוי מהיר. טיפול מהיר כזה עשוי למנוע סיבוכים רפואיים, סבל וכאב.
מערכת נטרוקס מתאימה לטיפול בפצעים סוכרתיים, בכיבים ורידיים, בפצעי טראומה, בפצעי ניתוח שאינם נסגרים ועוד. יעילות הטיפול הוכחה בשורה של מחקרים קליניים. הטכנולוגיה זמינה למבוטחי מכבי וכללית (במרפאת פצע בביה"ח בילינסון) בהפניית רופא, וכן ע"י "מרפא לפצע"
אופן פעולת הנטרוקס
מחסור בחמצן נמנה עם הסיבות העיקריות לכך שלפצעים מסוימים יידרש זמן רב יותר להירפא. בפצע "נקי" הגוף זקוק לכ-20% תוספת חמצן, בעוד בפצע מזוהם הוא זקוק לתוספת חמצן של כ-50%. בפצעים סוכרתיים, או כיבים הנובעים מאי ספיקת ורידים, כלי הדם אינם מספקים די חמצן והכיבים לא מחלימים, לעיתים גם לאחר טיפול מקומי בשטיפות ובחבישות מתקדמות.
בפצעים על רקע סוכרתי הקשים במיוחד לריפוי בשל פגיעה בכלי הדם, הטיפול בחמצן מקומי יכול לתת מענה כשכל שאר הטיפולים נכשלו, ואף יכול לסייע במניעת סיבוכים וקטיעות.
טכנולוגיית נטרוקס מורכבת מ"מחולל חמצן" קטן, המזין את הפצע ישירות בחמצן טהור ובלחות. ניתן לשאת את מחולל החמצן על המותניים, על הרגל או בכיס. המכשיר קטן ודיסקרטי, אינו רועש, וניתן לשימוש גם בלילה לטיפול רציף
חבל על הזמן! זמן הוא נושא קריטי בטיפול בפצעים, במיוחד על רקע מחלת הסוכרת.
חשוב מאוד לאתר את הפצע שהתפתח עוד בשלב המוקדם שלו על מנת לעלות את הסיכויים לרפא את הפצע לחלוטין.
>> מעוניינים בפרטים נוספים על טיפול בחמצן מקומי – NATROX? דברו איתנו >>